Időseket látogattak meg az állatvédők

Óriási volt az izgalom a kengyeli idősek otthonában, ahová befutott a Szolnok Városi Állatotthon kisbusza, fedélzetén az önkéntesekkel, és öt kutyával, közöttük Gombóccal, akit már olvasóink is ismerhetnek a közelmúltból, hiszen amikor kiadónk állateledelt adományozott az otthonnak, Gombóc is „pózolt” a fotón.
Az intézmény gondozói kisebb nézőteret alakítottak ki az idős bentlakók részére, ahonnan mindenki jól láthatta a műsort. Az állatotthon önkéntesei bemutatták a kutyákkal, hogyan képzik, szocializálják a négylábúakat a társas élethez, hogy ha valaki örökbefogadja őket egy szerethető, kezelhető társat leljenek bennük. A felállított akadálypályán különböző gyakorlatokat hajtottak végre, amelyet a közönség lelkes tapssal honorált. Végül az idősek megismerkedhettek a jelenlévő kutyákkal, amelyekről számos fotó is készült.
- Régi kapcsolatot ápolunk az állatotthonnal, és már régóta terveztük egy hasonló rendezvény megszervezését – mondta el lapunknak Mezei Aranka intézményvezető. – Ez kettős célú, hiszen egyrészt egy érdekes programmal kedveskedünk a gondozottaknak, másrészt terápiás célt is szolgál az állatokkal való kapcsolatteremtés. Itt Kengyelen hagyománya van az állattartásnak, az idősek javarésze korábban maga is állattartó volt, innen is eredhet az állatszeretetük, amellyel most is fogadták a kutyákat. A bemutató pedig külön kuriózum volt számukra, hiszen ritkán érkeznek ilyen különleges vendégek – tette hozzá.
Mezei Aranka elmondta, gyakran segítenek gyűjtéssel a bajban lévő állatokon, legutóbb az Állatvédőrséggel közösen szerveztek egy akciót.
– Éves szinten tucatnyi hasonló bemutatóra hívnak bennünket iskolákba, idős otthonokba, falunapokra – mondta el az állatotthon megbízott vezetője Tarpai Enikő. – Mi szívesen eleget teszünk az ilyen felkéréseknek, hiszen így megismerkedhetnek az emberek a bentlakó állatokkal, és új barátságok is szövődnek, amelyeket gyakran örökbefogadás követ. Minden bemutatóra felkészülünk, kicsit tréningezünk a kutyákkal. Azt azonban tudni kell, hogy minden kutyánkat, amelyek az otthonban élnek, képezzük, pórázhoz szoktatjuk, hogy örökbefogadás esetén ilyen gondok ne legyenek. A rövid programunk során egy kis ízelítőt is adtunk a képzésből, amely során bemutattuk, miként szoktatjuk a kutyatársakhoz az ebeket, amely a későbbi, ha lehet így fogalmazni, gazdis életben nagyon hasznos. Itt jegyzem meg, szívesen eleget teszünk minden felkérésnek, és várjuk is azokat.
Az idősek és az otthon munkatársai meglepetéssel készültek az otthon számára, és a kis négylábúaknak száraztáp és jutalomfalat adományt adtak át a műsor végén, amelynek a fellépő kutyák nagyon megörültek.
Forrás: szoljon.hu