Tájékoztatás

Ezúton tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy a tavalyi évben elindult a Gondosóra program.
 
Mindig jelen lenni a másik életében néha erőn felüli feladat. Éppen ezért Magyarország Kormánya olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök egymástól épp fizikálisan távol vannak.
 
2022-ben indult útjára a Gondosóra program, amely a digitális idősgondozás mérföldköve.
 
A 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást biztosíthatja ez a program a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert (háziorvosok, szakszolgálatok, családsegítők, önkormányzatok stb.) nem szükséges igénybe venni.
A csuklóra rögzíthető, vagy nyakba akasztható Gondosórához 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálat tartozik.
 
A program feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett szakemberek próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül, jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.
 
A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.
 
A Gondosóra program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.
A programról bővebb tájékoztatást a www.gondosora.hu internetes oldalon, vagy a 06-1/445-0080 telefonszámon kaphatnak.
 
Kengyel Községi Önkormányzat